دیگ های بخار, تجهیزاتی هستند که انرژی شیمیایی (گاز و گازوئیل و مازوت) را به انرژی گرمایی و سپس به انرژی مکانیکی تبدیل می کنند. با سوزاندن مواد سوختنی انرژی, زیادی به شکل فشار و گرما در دیگ بخار ذخیره شده که از این انرژی برای راه اندازی سایر تجهیزات و وسایل استفاده می شود.

بخار به دلیل مزیت های مختلفی از قبیل آسانی توزبع و انتقال، قابلیت اندازه گیری، توزیع یکنواخت دما، راندمان بالا و ... که نسبت به انرژی الکتریکی دارد دارای خواص و کاربردهای زیادی در صنایعی نظیر: نیروگاه های حرارتی، صنایع غذایی، صنایع داروسازی، صنابع نفت و گاز و پتروشیمی، تهویه مطبوع و گرمایش و سرمایش، صنایع شیمیایی، صنایع کاغذسازی، صنایع پلاستیک سازی، صنایع قند و شکر، صنایع نساجی، صنایع چرم سازی، صنایع لاستیک سازی، سالن های رنگ، اتوکلاوها، بیمارستان ها، خشک شویی ها و ... در غالب دیگ های بخار می باشد.

فرآیند تست وبازرسی فنی -ایمنی  ظروف تحت فشار و دیگ های بخار  یکی از الزامات وزارت کار برای حصول اطمینان از عملکرد ایمن این سیستم ها  بوده و این تجهیزات در دوره های زمانی معین مطابق با اصول آیین نامه حفاظتی مولدهای بخار و دیگ های آب گرم باید مورد تست وبازرسی فنی قرار گرفته و تاییدیه ی ایمنی جهت ادامه کار اخذ نمایند.

انجام این تست ها با درخواست مالک و یا کارفرما توسط مشاوران حفاظت فنی- ایمنی مرکز تحقیقات و تعلیمات حفاظت فنی وزارت کار (مشاوران ظروف تحت فشار و دیگ های بخار) و بر اساس آیین نامه وزارت کار(مصوب شورای عالی حفاظت فنی کشور ،‌ API 510 ، NB 23 و سایر استاندارد های بین المللی انجام می شود.

در بازرسی ادواری دیگ های بخار و مخازن تحت فشار باید به نکات زیر توجه نمود:

· تست عدم نشتي خطوط گاز ، آب و هواي داغ انجام شود.

· اﻣﺘﺪاد ﺷﻌﻠﻪ ﺑﺎﻳﺪ در ﻣﺤﻮر ﻛﻮره ﺑﺎﺷﺪ.

· دﺳﺘﮕﺎه ﻫﺎی ﺗﻨﻈﻴﻢ ﻛﻨﻨﺪه ﺳﻄﺢ آب در وﺿﻌﻴﺖ ﭘﺎﻳﻴﻦ و ﺑﺎﻻ ﺑﺎﻳﺪ ﺑﻪ ﺷﻜﻞ ﻣﻄﻠﻮب ﻋﻤﻞ ﻧﻤﺎﻳﻨﺪ.

· ﺣﺼﻮل اﻃﻤﻴﻨﺎن از اﺣﺘﺮاق ﻛﺎﻣﻞ مشعل انجام شود.

· ﺣﺼﻮل اﻃﻤﻴﻨﺎن از ﻋﻤﻠﻜﺮد ﻛﻠﻴﻪ ﺳﻴﺴﺘﻢ ﻫﺎی ﺧﻮدﻛﺎرانجام گردد.( تست تجهیزات کنترلی)

· ﺿﺨﺎﻣﺖﺳﻨﺠﻲ از ﺑﺪﻧﻪ، ﻛﻮره و ﺷﺒﻜﻪ انجام گردد.

· مخزن جهت بازرسي آماده شود.(فلنچ ها و ... مسدود شود)

· تست هیدرواستاتیک با توجه به محاسبات ضخامت سنجي انجام گردد.

· عملكرد سوپاپ اطمينان تست شود.

· ﻛﺎﻟﻴﺒﺮه ﺑﻮدن ﺗﺠﻬﻴﺰات اﻧﺪازهﮔﻴﺮی بررسي شود.

· و ...