ترکیبات هالوژنه

5/5 - (7 امتیاز)

ترکیبات هالوژنه

ترکیبات هالوژنه بازرسی سیستم اعلام و اطفاء حریق

ترکیبات هالوژنه
ترکیبات هالوژنه

ترکیبات هالوژنه (هالن و hfc):

مواد هالوژنه از مشتقان ch4 یا c2h6 می باشند که بجای یک یا چند هیدروژن، یک یا چند عنصر هالوژنه شامل ( F-Br-I-CL ) جایگزین شده است.

وجود فلئور ر این ترکیبات بر پایداری و بی اثر بودن آنها می افزاید. مواد هالوژنه در هنگام اطفاء بدون بجای گذاشتن اثرات تخریبی و باقیمانده بر رو مواد

و دستگاهها می تواند به طور بسیار مؤثری ایای نقش نماید لیکن به دلیل اثرات مخرب زیست محیطی بسیاری از ترکیبات آن ممنوعیت استفاده دارد.

برخی سیستم های اتوماتیک اطفاء نیز با استفاده از ترکیبات هالوژنه طراحی گردیده است. مکانسیم اثر این گروه تا حدودی مشابه CO2 و البته اثر

بخشی قوی تر بوده و چون سنگین تر از هوا هستند می توانند به سرعت روی حریق را پوشانده و مانع رسیدن اکسیژن گردند. به علاوه، پاشش این

مواد بر روی حریق می تواند باعث رقیق شدن اکسیژن هوا در اطراف حریق شده و آن را مهار کند. برتی ترکیبات هالوژنه بخاطر کنترل واکنشهای

زنجیره ای در فرآیند سوختن است. این مواد با نسبت افزایش حجم حدود 1500 برابر هنگام تغییر فاز، از حالت مایع به بخار بیش از 3 برابر

بیشتر بدانید . .
انتخاب و نصب کاشف ها

افزایش حجم بیشتری نسبت به دی اکسید کربن دارند.به همین دلیل در وزن مساوی قدرت خاموش کنندگی آنها 2-3 برابر CO2 و معادل پودر شیمیایی مانکس می باشد.

ترکیبات هالوژنه

ترکیبات هالوژنه علاوه بر اینکه خفه کننده خوبی برای حریق هستند، وجود فلئور باعث ثبات حرارتی خاموش کننده تا 900 درجه سانتیگراد و

جلوگیری از متلاشی شدن آن می گردد، به همین دلیل برای مواد پر ارزش یا موادی که نقش واکنش های زنجیره ای در آن زیاد است کاربرد دارد.

خاموش کننده ترکیبات هالوژنه برای محدوده های کوچک ولی مهم تجهیزات یا مواد قابل اشتعال مانند ماشینهای الکتریکی و الکترونیکی،

حریق های مواد جامد پر ارزش، سایت های دیسپاچینگ، مراکز مخابراتی و مانند آن کاربرد دارد.اولین هالن مورد استفاده تتراکلرور کربن بود

که بدلیل فسژن در هنگام اطفاء که سمیت بسیار زیادی دارد با استقبال مواجه نگردید. استفاده از ترکیبات هالن سنتی مانندCBrF33(1301),CBrCIF2(1211)

, C2F2Br2(2402, به علت اثرات سمی مخربی که دارند ممنوع می باشد لیکن جایگزینهای مناسب آن شامل هیدرو فلورو کربنها HFCs,

و گازهای بی اثر IG سازگار با محیط زیست متداول می باشند.

اخذ تاییدیه آتش نشانی

ترکیبات هالوژنه
ترکیبات هالوژنه

شرکت آتش نشانی

هالن های سنتی معروف:

1. 1301 یا CF3Br برومو فلورو متان یا فلوژکس 13BI یا همان فرئون، در حالت فشرده به شکل مایع است و پس از رها شدن به صورت گاز متصاعد می گردد.

2. 104 یا CCI4 تترا کلرور کربن، این خاموش کننده علی غم کارایی خوب، به علت تولید گاز فسژن هنگام مواجهه با حریق که یک گاز جنگی و شدیدأ التهاب آور است، دیگر بکار گرفته نمی شود.

بیشتر بدانید . .
سامانه خبر کننده حریق

3. 1001 یا CH3Br متیل بروماید یک خاموش کننده بسیار سریع بوده و در تراکم 5-3/5% ادامه حریق را غیر ممکن می کند.

4. 1202 یا CF2Br2 دی برومودی فلورو متان

5. 1211 یا CF2BrCL بروموکلرو دی فلورو متان

6. 2402 یا C2F4Br2 دی بروموتترا فلورو اتان

*هالن 1202 مؤثرترین و سمی ترین هالن و 1301 (برومو تری فلورومتان یا فلوژکس) دومین هالن مؤثر و دارای کمترین سمیت است.

*خاموش کردن حریق توسط هالن بر اساس مکانسیم های زیر است:

  1. رقیق سازی اکسیژن هوا
  2. نشستن روی آتش (بخاطر چگالی بالا)
  3. مکانسیم رادیکالی: رادیکالهای آزاد حاصل از هالن با ملکول های سوخت واکنش داده و رادیکالهای هیدروژنی و اکسیژن را از بین می برد و رادیکالهای با فعالیت کم ایجاد می کند.
  4. مکانسیم یونی: در این حالت یونهای حاصل از هیدروکربن ها توسط برم جذب می شوند و اکسید اسیون را به تاخیر می اندازند.
ترکیبات هالوژنه
ترکیبات هالوژنه

تاییدیه آتش نشانی

ملاحظات زیست محیطی:

عامل محدود کننده در استفاده از هالن هااثرات زیست محیطی آنها است. ترکیبات هالن اگرچه بسیار محدود مورد استفاده قرار میگیرند

ولی می تواند در اثر انتشار در جو بدلیل عمر طولانی و ترکیب با ازن استراتوسفر باعث تخریب آن گردیده و باعث کاهش ایمنی جو در

برابر پرتوهای ماورای بنفش گردد. برخورد برخی ترکیبات هالن با آتش ممکن است ترکیباتی تولید نماید که در اثر سمیت آنها افراد

دچار مخاطره گردند کلر در بین عناصر هالن فعال تر از سایرین بوده و ملاحظات بیشتری را می طلبد.

بیشتر بدانید . .
اطفاء حریق دستی بر مبنای CO2

از ترکیبات هالن فقط در مواردی استفاده گردد که به کارگیریco2 امکان پذیر یا مؤثر نباشد یا ترکیبات HFC در دسترس نباشند.

به هر حال استفاده وسیع از آن توصیه نمی گردد خصوصأ اینکه این خاموش کننده در مقایسه با CO2 بسیار گران قیمت است و اغلب توجیه اقتصادی ندارد.

امروزه جایگزین های هالن که اکثر آنها نیز از نظر ساختمان مولکولی شبیه هالنها می باشند ولی اثر تخریبی کمتری دارند معرفی شده اند.

این گروه تحت نام کلی هیدروفلورو کربن ها(HFCs) و گازهای بی اثر (IG) که مخلوطی از آرگون و ازت است می باشند ولی از نظر تجاری فراگیر نشده اند.

مشاوره آتش نشانی

*تجهیزات خاموش کننده:

الف) تجهیزات متحرک

ب) تجهیزات ثابت و نیمه متحرک

تجهیزات متحرک:

1- وسایل ساده مانند سطل شن، سطل آب، پتوی خیس و پتوی نسوز آتش نشانی.

2- خاموش کننده های دستی با حداکثر ظرفیت 14 کیلوگرم یا 14 لیتر ماده خاموش کننده در انواع مختلف.

3- خاموش کننده های چرخ دار (تا ظرفیت 90 کلیوگرم).

4- خاموش کننده های بزرگ خودرویی یا قابل حمل توسط قایق، کشتی، بالگرد و هواپیما. این تجهیزات دارای قابلیت امدادی نیزبوده و کارایی بسیار وسیعی دارند.

 

تجهیزات ثابت و نیمه متحرک:

1- جعبه اطفاء حریق (شیلنگ با آب تحت فشار) و تجهیزات مشابه نیمه متحرک برای برداشت سایر مواد اطفایی.

2- شبکه ثابت خاموش کننده مبتنی بر آب (شبکه افشانه ای)، کف، CO2، پودر و ترکیبات هالوژنه.

بیشتر بدانید . .
نکات مهم در بکارگیری خاموش کننده های دستی

3- شیرهای برداشت آب آتش نشانی (ایستاده و دریچه دار).

ترکیبات هالوژنه
ترکیبات هالوژنه
تاییدیه سیستم اعلام و اطفاء حریق

با توجه به آمار و ارقام حوادث اعلام شده ، متآسفانه عدم آگاهی از استفاده از سیستم اعلام و اطفاء حریق، ساختمانها و بعضا کوتاهی افراد مسئول سالیانه شاهد حوادث تلخ و جبران ناپذیری می باشیم.

از این رو از آنجا که وجود سیستمهای اعلام و اطفاء حریق یکی از تجهیزات مهم در زمینه ایمنی ساختمانهای مسکونی ، تجاری ، اداری و صنعتی میباشد، لذا :

شرکت آریا ایمن آوات با در اختیار گرفتن مهندسین واجد الشرایط و دارای پروانه اشتغال از سوی سازمان نظام مهندسی ، جزء وندورلیست سازمان ایمنی و آتش نشانی و وزارت کار و رفاه اجتمایی آمادگی همکاری در زمینه های مشاوره، طراحی، اجرا و صدور تاییدیه و گواهی سلامت سیستم های اعلام واطفاء حریق با شرکت ها و سازمان ها و تمامی پروژه های تجاری، اداری، صنعتی و مسکونی می باشد.

seo

Comments for this post are closed.